İçeriğe geç
200₺ ve Üzeri Alışverişlerinizde Kargo Ücretsiz!
200₺ ve Üzeri Alışverişlerinizde Kargo Ücretsiz!
Kısırlaştırma Nedir? Faydası ve Zararları Nelerdir?

Kısırlaştırma Nedir? Faydası ve Zararları Nelerdir?

Kedimi Kısırlaştırmalı mıyım?

Kedinizi kısırlaştırmak barınaklardaki kalabalığın azalmasına yardımcı olmaktadır. Ayrıca istenmeyen doğumları da önler. Her yıl milyonlarca istenmeyen hayvan barınaklara ve sokaklara düşmektedir. Yalnızca şanslı birkaç kedi sahiplendirilebilir. Geriye kalanlar şiddet ve istismara maruz kalma, açlık veya hastalık dolayısıyla hayatlarını kaybederler. Kedinizi kısırlaştırarak bu gidişatı önlemekle üzerinize düşeni yapmış olursunuz. Kısırlaştırmanın bir diğer faydası da kedilerde genel olarak görülen ve insanların rahatsız oldukları cinsel davranışları azaltması veya ortadan kaldırmasıdır. Erkek kedilerin birçoğunda kısırlaştırma: hiper aktiviteyi, idrar püskürtmeyi ve komşu kedilerle olan kavgaları azaltır. Dişi kedilerin de kızgınlık döneminde hüzünlü ulumaları yok olur.

Kedim Kısırlaştırma Operasyonundan Sonra Kilo Alır mı?


Hem erkek hem de dişi kediler kısırlaştırıldıktan sonra hareket ve diğer cinsel davranışlardaki azalma nedeniyle kilo almaya meyillidirler. Bununla birlikte, uygun bir diyet listesi ve egzersizler ile kilo alımının önüne geçilebilmektedir. Fiziksel açıdan, ergenlik öncesi kısırlaştırılmış erkek kediler, diğer erkeklerin büyük kafasına ve kalın derilerine sahip değillerdir.

Kedimi Hangi Dönemde Kısırlaştırmalıyım?

Erkek kediler için bu ideal yaş 5,5- 6 ay arasında değişmektedir. İdeal dişi kısırlaştırması da pediatrik olacaksa 8-14 haftalık iken yoksa  5. ve 6. aylarında yaptırılmalıdır. Kedilerinizi kısırlaştırdıktan sonra ise beslenmesine dikkat etmeli, bunlar için üretilen mamaları kullanmalısınız.

Kısırlaştırmanın Kediler Üzerindeki Faydaları Nelerdir?


Nüfus Kontrolünün Sağlanması

Erkek kedilerin kısırlaştırılması konusunda tereddüt eden insanlar bulunmaktadır. Daha önce de belirttiğimiz gibi her erkek kedinin potansiyel bir baba olması kedi nüfusunu ciddi oranlarda arttıracaktır.

Püskürtmeyi Azaltmak

Özellikle yetişkin erkek kediler, içerideki ve dışarıdaki bölgeleri işaretlemek için idrarlarını kullanırlar. Bunu yapmak için ileri derecede güçlü dürtülere sahiplerdir. Kısırlaştırılan erkek kedilerin yaklaşık %85’inde bu problemin azaldığı görülmektedir.

Saldırganlıkların Azalması

Kısırlaştırılmayan kedilerin kavga etme olasılıkları yüksektir. Erkek kedilerin aralarındaki rekabetin bir sonucu olarak ortaya çıkar. Bu kavgalar kedinize zarar verebilmektedir. Kısırlaştırılmış bir erkek kedide ise kavga etme ve apse oluşumu da azalmaktadır.

Hareketlilik, Saldırgan Davranışlar ve Cinsel İsteğin Kaybolması

Kısırlaştırılmamış erkek kedilerin dolaştıkları alanı geniştir ve genel anlamda dişi kedilerin bulunduğu her yerde bulunabilirler. Bu hareketlilik dürtüsü genel anlamda çiftleşme mevsiminde güçlü olmaktadır. Her ne kadar kısırlaştırma işlemi büyük ölçüde cinsel ilgiyi azaltsa da bazı erkek kedilerde dişilere ilgi duyma isteği de devam etmektedir.

Fiziksel Değişikliklerin Meydana Gelmesi

Erkek kedilerin dışkıları güçlü ve keskin kokar. Kısırlaştırma daha hafif bir idrar kokusuna yol açar. Kısırlaştırma işlemi görmüş erkek kedilerde, idrarın daha az kokulu olduğu ve kendilerine daha iyi bakım yaptıkları düşünülmektedir.

Önceki makale Evcil Hayvan Mama Seçiminde Yapılan Yanlışlar Nelerdir? Nelere Dikkat Edilmelidir?
Sonraki makale Patili Dostlarımızı Sahiplenenlere Özel Tavsiyeler